Om mig

   Kristoffer Olofsson: En helt vanlig bondpojk från Älgträsk!

Läkarna frågar ca 3v efter olyckan- vilket mål ska vi ha till nästa sommar?

Mitt svar: Jag ska köra mc igen nästa sommar..

Vem har rätten att bestämma över dina drömmar? 

den 26 juli år 2000. Det var den dagen som förändrade mitt liv för alltid.

– Solen sken, det var klarblå himmel och 25 grader varmt. När min kompis ringde och frågade efter vägen till Älgträsk där mina föräldrar bor kunde jag inte låta bli att möta upp honom trots att jag just kommit hem från mc semester dagden innan. Förhållandena för att köra motorcykel var perfekta och mötte upp min kompis i Fällfors innan vi vände tillbaka i riktning mot Jörn.
– I Stavaträsk finns en kurva som jag sedan tidigare vet att man måste ta det lugnt i eftersom att det är lätt att hamna på fel sida på grund av doseringen, och eftersom jag inte ville att min kompis skulle ha för hög hastighet körde jag extra sakta den här gången.
Men när jag kom in i kurvan möttes man av en överraskning. En lastbil hade tappat sand över hela körfältet och förvandlat vägen till en sandlåda.
Jag gick omkull, kanade på sidan ner i diket, flög över styret, landade på en sten och fick motorcykeln över mig.
– Jag tappade medvetandet för en stund och när jag vaknade upp hade jag huvudet under vattenytan i diket. Det kändes som att jag skulle dö. Jag försökte lyfta på huvudet men det hände ingenting…
Som tur var kom min kompis till undsättning och slet upp mig ur vattnet, men just där och då var man inte speciellt oroad över sin egen hälsa.
– Jag oroade mig mest över hojen och tänkte att jag nog mådde helt okej.
Men var allt annat än okej. Flögs akut till Umeå lassarett med helikopter där läkarna kunde konstatera 21 brutna ben, ryggmärgsskada och att båda lungorna var punkterade.
– Ryggraden var av och hade slagits in i kroppen och på så sätt punkterat lungorna.. 
 
Hur hanterar man beskedet att du kommer aldrig kunna gå igen?  

Hur klarar man hårt motstånd i livet?

Hur kan man göra för att få tillbaka livsgnistan och styrkan att kämpa igen när livet känns övermäktigt?

Rehabiliteringen

Operationer 

Jobbet 

Relationer

Fritid

Föreläsningen kommer att ta med dig på min resa genom livet som började med en helt vanlig bondpojk som bröt ryggen till att kunna inspirera människor till att få gnistan tillbaka och förhoppningsvis kunna se på problem från en annan synvikel!

Hoppas vi ses!


Kritto